
Η τελευταία "πτήση" του Κώστα Καββαθά
O μύθος και ο θρύλος ενός ασυμβίβαστου δημοσιογράφου πρωτοπόρου και δημιουργού ΄περιοδικών εκδόσεων με ανεξίτηλο κοινωνικό αποτύπωμα στην αυτοκίνηση -και όχι μόνο- που «έφυγε» χθες για το τελευταίο ταξίδι του στα σύννεφα, είχε ονοματεπώνυμο: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ.
Εκεί ακριβώς στην αφετηρία της δεκαετίας του ΄70 συναντηθήκαμε στην πλατεία Καρύτση στο περιοδικό AUTO EΞΠΡΕΣ.
Εκείνος έβγαινε για να κάνει το όνειρο του. Εγώ έμπαινα για να πιάσω δουλειά.
Η ζωή δεν το έφερε να συνεργαστούμε αλλά υπήρχε μια αμοιβαία εκτίμηση, που εξελίχτηκε σε φιλία. Δεθήκαμε ακόμη περισσότερο, όταν στην στενή παρέα με τον αείμνηστο Κώστα Μπετινάκη, ιστορικό ΓΓ της ΕΣΗΕΑ και τον Σπύρο Κομίνη άλλη μεγάλη απώλεια, ήρθε και ο Κώστας.
Είναι οι ιστορικές οι βραδινές συναντήσεις μας στην Κούρνα το καπηλειό στο Χαλάνδρι όπου συχνά στην ίδια παρέα ήταν και ο αρχισυντάκτης μας ο Γιώργος Ρωμαίος.
Η δραστηριότητα του Κώστα Καββαθά στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας ξεκίνησε το 1959 από το περιοδικό «Ταχύτης», που είχε ως αντικείμενό του, τους αγώνες αυτοκινήτου κι εκδόθηκε για λίγο καιρό από την «Ecurie Ερμής», έναν από τους παλαιότερους συλλόγους φίλων της Αυτοκίνησης που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα.
Στο επάγγελμα του δημοσιογράφου αφιερώθηκε πλήρως από το 1963 κι έπειτα, όταν ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Παράλληλα, συμμετείχε στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου της εποχής (δεξιοτεχνίες, αναβάσεις, σιρκουί και ράλλυ), οδηγώντας Peugeot 204 και ΝSU 1200 TT
Ο Κώστας ξεκίνησε ο 1963 την συνεργασία του με την εφημερίδα «Μεσημβρινή», στην οποία είχε τη στήλη του αυτοκινήτου για τρία περίπου χρόνια.
Το 1966 δούλεψε μαζί με τον Γιάννη Παγώνη στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας «Άλφα», το πρώτο στα εγχώρια χρονικά του Τύπου, που αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ύλη του και σελίδες αφιερωμένες στο αυτοκίνητο.
Λίγο αργότερα χρονολογείται και η πρώτη του προσπάθεια να εκδώσει δικό του περιοδικό με τίτλο «Τροχοί & Δρόμοι», μαζί με το Γιάννη Μπαρδόπουλο.
Διακόπηκε όμως λίγο πριν το τυπογραφείο. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το «Νέο Αυτοκίνητο» των Αντώνη και Μιχάλη Γρατσία, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού «Auto Εξπρές» του Σπύρου Γαλαίου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε εκεί και τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κορόβηλα..
Τον Οκτώβριο του 1970 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία τους «4Τροχούς», εκπληρώνοντας την επιθυμία του να φτιάξει ένα περιοδικό όπως το ονειρευόταν.
Η εταιρία μεγάλωσε και, στα χρόνια που ακολούθησαν, έβγαλε μία πλειάδα νέων τίτλων όπως τα: ΗΧΟΣ & Hi-Fi, «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ», «2ΤΡΟΧΟΙ», ΣΚΑΦΟΣ & ΘΑΛΑΣΣΑ», «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ», «VIDEO INN», «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», «RAM», «ΓΕΥΣΗ ΕΠΟΧΗΣ», «ΓΕΥΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», «ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ», «CYBER WEEK», «ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ», «ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ», «ΜΟΝΤΕΛΟ», «ΑΝΑΛΟΓΙΟ». «FORMULA 1», «RALLY XS» κ.α. Παράλληλα ο Κώστας Καββαθάς ήταν πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας, το 1994, τον δεύτερο ιδιωτικό κόμβο Internet στην Ελλάδα με το τίτλοTECHLINK που αργότερα ήταν μία από τις πλέον επιτυχημένες εταιρίες (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.) στην Ελλάδα.
Βρήκε όμως χρόνο να αφιερώσει και στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», που όλοι οι παλιοί αναγνώστες γνωρίζουν και που θεωρείται -ακόμη και σήμερα- ως το καλύτερο του είδους του που εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Από το 1970 ως το 1984 συνεργάστηκε με το Βήμα, όπως και στο διάστημα το 1991 ως το 1998, καθώς και για μικρό διάστημα από την επόμενη χρονιά στην «Καθημερινή».
Διαδοχικά εργάστηκε στις εφημερίδες «Express», «Απογευματινή», «Καθημερινή», «Πρωινή Ελευθεροτυπία», «Βήμα», «Πρώτο Θέμα».
Αργότερα και για μεγάλο σχετικά διάστημα παρουσίαζε την εκπομπή για το αυτοκίνητο, στο τηλεοπτικό κανάλι «MEGA», για την οποία χρησιμοποιήθηκε το όνομα της πρώτης του εκδοτικής προσπάθειας («Τροχοί & Δρόμοι»). Αντίστοιχα, ο ραδιοσταθμός του «Εν Λευκώ 87.7FM» των Τεχνικών Εκδόσεων ΑΕ, άρχισε να εκπέμπει για πρώτη φορά το 1998.
Στις καθαρά δημοσιογραφικές «πρωτιές» του περιλαμβάνεται και η ζωντανή περιγραφή (το καλοκαίρι του 1969 με τον Ιάσονα Μοσχοβίτη από την τηλεόραση της ΕΙΡΤ) της αποστολήςτου «Απόλλων 11» στη Σελήνη.
Εκτός από τα περιοδικά των «Τεχνικών Εκδόσεων», ο Κώστας Καββαθάς αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα», από την έκδοση του.. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται και βιβλία που ξεχώρισαν : «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη διακεκριμένους συναδέλφους του και «Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού».
Τα κείμενά του, έντονα συναισθηματικά, περιείχαν σχεδόν τα πάντα: περιγραφές από διεθνείς κι ελληνικούς αγώνες, ιστορίες από τα παλιά χρόνια του αυτοκινήτου, συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη αυτοκινητοβιομηχανιών και συμπεράσματα από τις εξαντλητικές δοκιμές των εκάστοτε νέων μοντέλων, κοινωνική κριτική και σχόλια για τα καλώς ή τα κακώς τεκταινόμενα αυτής της χώρας και του κόσμου που την κατοικεί.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις γειτονιές του Νέου Κόσμου, της Δάφνης και της Ηλιούπολης, σε μια εποχή που οι Γερμανοί κατακτητές και μετέπειτα τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος έκαναν τη ζωή δύσκολη και την καθημερινότητα σκληρή. Ο πατέρας του, που ασκούσε το λειτούργημα (τότε) του δικηγόρου, ήταν ο άνθρωπος που του ενέπνευσε ιδανικά και αξίες, οι οποίες και τον ακολουθούν.
Σε όλη του διαδρομή υπερασπίστηκε με πάθος τις αξίες και τις παρακαταθήκες που τον ενέπνευσαν και δεν λογάριασε ποτέ το κόστος να λέει, χωρίς δεύτερη σκέψη, ελεύθερα την γνώμη του.