
Με μελέτη του ΚΕΠΕ αντιπολιτεύεται την ακρίβεια Μητσοτάκη, το Ινστιτούτο Τσίπρα
Με μελέτη του ΚΕΠΕ αντιπολιτεύεται την ακρίβεια Μητσοτάκη, το Ινστιτούτο Τσίπρα
Tην μελέτη του ΚΕΠΕ, που οι σημαντικές ομολογουμένως διαπιστώσεις της δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για την κυβερνητική πολιτική, παρουσίασε στη χθεσινή εκδήλωση του το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!..
Στη μελέτη με τίτλο «Εκτίμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους» (Έρευνα Γ. Ιωανίδης ), αναδεικνύεται έστω και περιφερειακά ΜΟΝΟ η συνεχιζόμενη και με ταχύτερους ρυθμούς η απόσταση πλουσίων και φτωχών εισοδημάτων, όπως έγκαιρα αποκάλυψε από τις 16/10/2024 το www. syntaktes.gr αναδημοσιεύντας στοιχεία της μελέτης, τα οποία αφορούν μέχρι το 2022.
Ο πρώην πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης του κόμματος με τους ΑΝΕΛ, προσπάθησε να πάρει κάποιες αποστάσεις από την πολιτική του, επιμένοντας στο δικό του αφήγημα της κεντροαριστεράς και προσβλέποντας σε εξελίξεις, όπως η πολιτική πλαισίωση του Δήμου Αθηναίων από στελέχη του δικού του κλίματος και τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, μολονότι δεν δικαίωσαν αυτή την άποψη.
Για να προσθέσει: «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει για την οικονομία, αλλά το 80% των πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα» και πως «οι αριθμοί ευημερούν αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει».
Αποκήρυξε το Χρηματιστήριο Ενέργειας που οι βάσεις του μπήκαν την περίοδο 2015-19 με τους υπουργούς του Σκουρλέτη και Σταθάκη που ήταν απόντες από την εκδήλωση και αναβαπτίσθηκε ( αλλοίμονο) με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μίλησε για δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, αντιστροφή του μείγματος έμμεσων/άμεσων φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής. Μόνο που η κοινωνία δεν ξεχνάει την υπερφορολόγηση και το « ματωμένο πλεόνασμα» του Σύριζα, που διαχειρίστηκε για τις δικές της πολιτικές επιλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δική της προτεραιότητα την οικονομική ελίτ.
Πρότεινε έναν τραπεζικό τομέα που να στηρίζει την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια. Τα δις που δόθηκαν για την τελευταία αν κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ο έλεγχος των περισσοτέρων και τα πλειοψηφικά πακέτα σε ξένα κέντρα αποφάσεων είναι ακόμη νωπά. Στα χνάρια της δικής του κατεύθυνσης για την Τράπεζα Αττικής άλλωστε κινήθηκε και το σημερινό κυβερνητικό αφήγημα. Η παρουσία στην εκδήλωση του απόμαχου πολιτικού Ι Δραγασάκη που χειρίστηκε τότε τα θέματα και του Γ. Χουλιαράκη που βρήκε θέση δίπλα στο διοικητή της ΤτΕ, ευτυχώς θύμισαν πολλά.
Υπάρχει όμως και η ιστορία, οποία δεν παραγράφεται. Η ανταλλαγή πολιτικών φιλοφρονήσεων στη ΓΣ του ΣΕΒ(Φεβρουάριος 2014) μεταξύ του τότε προέδρου Δημ. Δασκαλόπουλου και του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα υπήρξαν αποκαλυπτικοί για όσα ακολούθησαν
Κλειδί για την ανάπτυξη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, «ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία ο Κ. Καστοριάδης χαρακτήριζε “δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων”» η οποία, όμως, πρόσθεσε ο ομιλητής, «θα αναγνωρίζει το “στρατηγικό πεδίο” όπως αποκαλούσε ο Β. Λένιν τις συγκυρίες και τις αντικειμενικές συνθήκες…»
Χαρακτηριστική και η επισήμανση του κ. Τσίπρα που αναφέρει ότι «Στην Ελλάδα, την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής» αναλύοντας ότι «το καρτέλ της διαπλοκής λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο».
Και ύστερα παρά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ήρθε το Τρίτο Μνημόνιο που μόνο τις ανάγκες της κοινωνίας δεν υπηρετούσε.