
Από την πίσω πόρτα ιδιωτικοποίηση του νερού και τιμολόγια φωτιά
Και τώρα το νερό από δημόσιο αγαθό γίνεται κι αυτό εμπόρευμα. Η κυβέρνηση κινείται πλέον στην κατεύθυνση ότι η κοινή ωφέλεια, ιδιωτικοποιείται και συνδέεται πλέον με τα κέρδη. Μετά το ηλεκτρικό ρεύμα και τη ΔΕΗ, έρχεται η ώρα για το νερό. Τι σημασία έχει αν το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του ΣτΕ λένε το αντίθετο.
Με άλλοθι τον κίνδυνο της λυψειδρίας, που σε κάποιες περιοχές της χώρας είναι ήδη έντονη (νησιά. Δυτική Ελλάδα κ.α), με την σκόπιμη αδιαφορία των αρμοδίων χρόνια τώρα να επιληφθούν, η Κυβέρνηση τροποποιεί το αρχικό σχέδιο απευθείας πώλησης σε ιδιώτες της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και στρώνει το χαλί για να τους παραδώσει μερίδια και διαχείριση.
Με την πολιτική των κυβερνήσεων 2015-2019, η ΕΥΔΑΠ είχε ήδη οδηγηθεί στο υπερταμείο , ως προθάλαμο της….αξιοποίησης της. Είναι επίσης γνωστό το φλερτ ενεργειακού ομίλου, πριν στραφεί στην επένδυση της πλωτής αποθήκης LNG στο Β. Αιγαίο, με την αγορά της ΕΥΑΘ σε συνεργασία με γαλλικό κολοσσό.
Η απόφαση του ΣτΕ ανάγκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απεντάξει την ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο, μολονότι δεν την βόλευε και τώρα ανοίγεται ο δρόμος για μεγιστοποίηση των δύο μεγάλων παρόχων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
. Ήδη η ΕΥΔΑΠ ,επεκτείνεται σε Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα., Η ΕΥΑΘ επεκτείνεται σε τουλάχιστον λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Η πρόβλεψη είναι ανάλογες ενοποιήσεις στις περιφέρειες ή μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Προηγήθηκαν βέβαια και οι κατάλληλες τροποποιήσεις και του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Όλα αυτά θυμίζουν αρκετά το πρόγραμμα της Δράσης, όλα στην αγορά, του πολιτικού σχηματισμού του Στ. Μάνου, με τελευταίο πρόεδρο τον Θ. Σκυλακάκη, πριν τον επιστρατεύσει το περιβάλλον Μητσοτάκη για ειδικές αποστολές με όρους αγοράς.
Σύμφωνα με όσα προαναγγέλθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις επόμενες ενέργειες του ΥΠΕΝ προβλέπεται:
- ΚΥΑ κοστολόγησης σε σχέση με την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρέχεται δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή, ενώ ειδικό τιμολόγιο θα προβλέπεται για συγκεκριμένους χρήστες.
Όπως ακριβώς δηλαδή έγινε με την ΔΕΗ, τους ιδιώτες παρόχους και τις εξωφρενικές ανατιμήσεις του ρεύματος.
Παράλληλα, προβλέπεται η ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη νήσων και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.
Ειδική πρωτοβουλία πρόκειται να αναληφθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περιοχές που υφίστανται οξεία κρίση λειψυδρίας, π.χ. Κυκλάδες, με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ Νήσων υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ προβλέπεται και ευνοϊκός διακανονισμός 75% των χρεών προς ΔΕΗ.
Το προηγούμενο διάστημα, πολλές ήταν οι αντιδράσεις φορέων και της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού “από την πίσω πόρτα”, αναφορικά με το νομοσχέδιο της περασμένης άνοιξης και επέτρεπε να είναι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Η κυβέρνηση και ο κ. Σκυλακάκης έκαναν τότε λόγο για “ψέματα”.
Ακόμη και τώρα οι αρμόδιοι του ΥΠΕΝ σπεύδουν να «κοιμήσουν» τον κόσμο με διαβεβαιώσεις ότι το νερό δεν ακριβαίνει. Συμπληρώνουν όμως ότι θα το πληρώνουμε όσο κοστίζει.
Μιλώντας στo NEWS 24/7 και τον Δημήτρη Κουλάλη, ο Βασίλης Λύκος, δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας είχε κάνει την εξής διαπίστωση, ότι «αυτή τη στιγμή οτιδήποτε δημόσιο βάλλεται», εξηγώντας πως «μέσα σε αυτό τον κύκλο ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων πρέπει να δούμε και το νερό».
«Με το νερό, επιχειρείται κάτι πιο πονηρό. Αφού έχουν αποψιλώσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν υπάρχουν υπάλληλοι και έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έρχονται και λένε: ‘’Δεν μπορείς να μου παρέχεις ασφάλεια’’».
Όπως είπε, όλα αυτά γίνονται με σκανδαλώδη τρόπο και αφού έχει καταπέσει τρεις φορές στο ΣτΕ η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του νερού και δεν προβλέπεται η διάθεσή του για κερδοσκοπία, βάσει του ελληνικού Συντάγματος.
Παρόλα αυτά, όπως υπογράμμισε ο κύριος Λύκος, «έρχονται σήμερα και ισχυριζόμενοι ότι δεν μας παίρνουν το νερό, καθώς αυτό παραμένει δημόσιο, παίρνουν την διαχείριση. Προφανώς, πρόκειται για τρικ. Προς ώρας, αυτό που κάνουν είναι να κλείνουν επιμέρους συμφωνίες κι έτσι, ειδικά οι αγρότες, αλλά και οι πολίτες γενικά, σ’ ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, θα πουν το νερό νεράκι».